Как спрях да харча излишни пари|7 СЪВЕТА

Как да спрем да харчим излишни пари за ненужни вещи е вероятно едно от най-трудните начинания, особено в един консуматорски свят, в който отвсякъде ни заливат с реклами и ни втълпяват, че вечно имаме нужда от нещо. Все не ни е достатъчно наличното и затова изпитваме непрекъсната нужда да купуваме, да добавяме, да искаме и да харчим.

Аз самата все още се боря с този навик и затова ви споделям моите начини за овладяването и надявам се цялостното му премахване. Трябва воля и време, но наистина вярвам, че правилната настройка и убеденост вършат половината работа.

Вече имам видео, свързано с тази тема: Край на емоционалното пазаруване: ДРЕХИ| ONLINE| МИНИМАЛИЗЪМ. Погледнете го, ще ви бъде много полезно!

1. В Джъмбо без пари

Да си го признаем – едно от най-големите изкушения. И под Джъмбо визирам и останалите големи вериги. Там винаги е приятно да се разходиш и да накупуваш купища дребни и ненужни вещи, които незнайно как се озовават в количката и след това на касата не проумяваш как си изхарчил 1/3 от месечната си заплата. Прибираш се и се чудиш що за глупости си купил, за какво ще ги ползваш и къде ще ги сложиш.

Моята методология: наложих си да отида един път в Джъмбо без никакви пари. Естествено харесах си милион неща, кое от кое по-абсурдни, дори си ги наснимах. Бях сигурна, че искам всичките. На следващия ден, когато все още нямах достатъчно пари, за да ги купя всичко, което исках, реших, че пак ще отида без пари, за да огледам. С изненада устаноих, че част от нещата, които исках при първото влизане ги бях забравила напълно. Това ме накара да се замисля. И понеже установих, че забравените неща започвам да заменям моментално с нови, които също ми “трябват” си казах, че нещо не е ок.

И така си наложих да ходя почти всеки ден в Джъмбо без пари. Това е най-сигурният начин да не се изкушаваш поне в началото да харчиш пари, именно, защото ги нямаш. Пробвайте. Знаете ли какво ще установите само след 4-тото посещение на магазина – колко много неща си започнал да отхвърляш и премахваш от графата “необходими”. 

Точно времето между ходенията, времето за размисъл дали нещо ти трябва в действителност, в ключът. Веднъж остановите ли, че нямате реална нужда дори само от един артикул от харесаните, един по един всеки други ще започнат да отпадат. Защото вече няма да мислите инстинктивно, изкушени от тях, а разумно.

2. Определи си конкретен бюджет за нещата, които пазаруваш ежемесечно и които са ти постоянни разходи /грим и домакинство/. 

За това говоря и в клипа: Нещата, които спрях да купувам| Вредни навици| МИНИМАЛИЗЪМ.  Можеш да му хвълиш един поглед, ще ти бъде полезно гарантирам. Да имаш точна сума, която да харчиш е на пръв поглед лесна задача, но сме нясно как това почти никога не случва. Дори да заделим пари, накрая оборотните свършват и прибягваме до спестяванията си.

Това, което направих аз: Тук вече признавам действам направо спартански, но при мен друго не проработи. Буквално си заложих бюджет по колко пари ще харча на ден за храна, защото аз влизам в магазин и взимам онова, което ми хваща окото – глупости с една дума. Останалото ограничих до едно, т.е. гримове – една спирала, едно червило, една мицеларна вода и т.н. За домакинството: един препарат за почистване (вместо обичайните 3 за различни помещения), един прах за пране. От необходимото по едно.

3. Ограничи си пространството 

Разказах ви за етажерката. Очевидно единственият начин да спра да купувам книги е да нямам никакво място, дори за една-единствена книга в стаята си. Тук отново се включва минимализма като способ. Колкото по-малко място, мебели, уреди и т.н имате, толкова по-малко неща ще можете да довлечете в дома си. Ценете си мястото. А и веднъж започнали да премахвате и да живеете в изчистено и свободно пространство, вече много по-трудно ще го запълните.

4.  Инвестирай в нещо необходимо и по-скъпо

Абсурдно, но работи.

Малко по-горе ви споменах за това как често уж заделяме пари, но когато знаем, че все пак разполагаме с тях, когато си изхарчим наличните, започваме да харчим и спестените.

Решението: Инвестирай в нещо необходимо и по-скъпо, за да внасяш за него пари опредлен период от време, т.е. да знаеш, че това не са ти заделени пари, които можеш да похарчиш по всяко време, а които дължиш и е необхдимо да се справиш без тях. Така няма да ти остават достатъчно пари за странични харчове.

5. Помисли какви са най-големите ти изкушения.

Не си ги забранявай, а разбери защо нямаш натрапчива нужда от тях. Направи си списък, който да те убеди, че можеш и с една книга по-малко точно сега или с една палитра по-малко, или с едни ботуши по-малко. Изреди очевидите причини защо това не ти трябва.
Не забрана – ЛОГИКА

6. При взимане на заплата си наложи първата седмица да не си купуваш нищо.

Ужасът. Много пари на куп, идеята, че разполагаме, въздържането от някакви неща през последните дни преди заплата – ясно ни е на всички. Получим ли парите в сметката си, веднага пожелаваме да изхарчим част от тях. Това са най-емоционалните покупки и от тях се въздържаме най-трудно, но ако направиш един опит, един месец, ще видиш колко по-трезво ще разсъждаваш дори само 2, 3 дни след заветната първа дата на получената заплата.

7. Осъзнай, че нямаш нужда от нищо

И ето тук идва това, което ти става ясно, когато се опиташ да живееш с идеята, че не всичко ти трябва точно сега и на всяка цена. В един момент разбираш, че всъщност изкушението го няма. Нуждата е притихнала. Мислиш повече, търсиш приложение на вещите, стараеш се да поддържаш чистото прастранство, което си създал.

Вече дори не мога да си помисля да купя 95% от нещата, за които копнеех преди и за които давах безумни пари. Не мога да си представя къде ще ги слжа и за какво ще ги ползвам. Не ги искам.

Преди влизах в магазин и си казвах: “Нямам такова”. “Колко хубаво би стояло”. “Струва само… “. “Необходимо ми е”.

А сега влизам, разглеждам и си мисля: “Да, хубаво е, но аз нямам нужда от това”.

Преди беше: “Да, вече имам, но защо да не си купя още едно”?

Сега: “Да, вече имам. Защо да си купувам още едно”?

Не ти трябва още едно!

Имаш достатъчно. 

 

Заповядайте в канала ми в youtube.com – Stef’s LIbrary, където си говорим за книги, минимализъм, здравословен начин на живот, навици, психология, изкуство и самоусъвършенстване!

Подготвила съм много интересни и полезни видеа.
Ще се радвам да бъдете част от това пътешествие!
Обичам ви!

Стеф

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s