Защо е важно да имаме модел за подражание?

Здравейте, четящи!

Днес искам да ви споделя нещо, което много ми помогна през 2018 година. То оказа влияние както върху личностното ми развитие, така и върху вътрешното ми усещане за спокойствието и комфорт.

autumn-beautiful-blur-403638

Добрият пример за подражание е различен за всеки човек и образът му се оформя в зависимост от онова, което всеки има нужда да вижда, за да развива. Ако искате да бъдете по-скокойни и уравновесени, ви трябва човек, които носи спокойствието у себе си или още по-добре – човек, който е култивирал умението да изглежда спокоен в напрегнати ситуации.

Ако искате да се научите как да отстоявате мнението и позициите си по-добре, то търсете някой, който умее да поставя себе си така, че да няма опция, при която да не бъде забелязан и искането му да не бъде удовлетворено.

Ако се чудите къде за бога ще намерите такива характери, огледайте се. Винаги, ама абсолютно винаги, около нас се подвизава поне един човек, с различни от нашите качества. Винаги ще има по един, които ще ни дава положителен пример и един, който ще ни дава отрицателен (поне по един).

Въпросът е как да се научим да наблюдаваме тези хора и да взимаме за себе си онова, на което се възхищаваме и искаме да развиваме у себе си.  И разбира се, как да премахнем от личността си онези поведенчески характеристики, които ни дразнят у негативния пример, защото щем или не щем, явно и ние ги притежаваме, иначе не бихме ги виждали и разпознавали.

Когато наблюдавате тези хора, ги наблюдавайте в ситуации непривични за тяхното спокойствие, т.е. вижте как биха реагирали те под напрежение. Вижте как биха упражнили контрол над себе си и над ситуацията, така че тя да не ескалира, а напротив – да се успокои.

Често ми се е случвало да мисля, че човекът, който наблюдавам, всеки момент ще избухне или най-малкото – ще каже нещо, което не е толкова мило и съобразително; нещо, което ще го извади от собственото му равновесно положение. Но в мига, в който тази мисъл протича в съзнанието ми, този човек заговаря и гласът му е толкова спокоен и овладян, че ми идва да отворя мозъка му и с лупа да изуча механизма, по който успява да сдържи гнева си.

Точно това са ситуациите, от които трябва да се учите. Всяко нещо, което би накарало вас да реагирате крайно, може да бъде отреагирано по коренно различен начин, който би донесъл повече позитиви както на вас, така и на другите около вас.

Точно тук идва моделът за подражание. Той дава идеите, дори механизмите, по които вие бихте могли да реагирате следващия път, когато на вас ви се наложи да излезете от кофти ситуация, без да ползвате своите установени (но явно не винаги работещи) начини.

Съветвам ви да си изберете по един човек за отделните качества, които са ви необходими, защото съм забелязала, че всеки има своя суперсила и тя е много ясно видима, когато знаеш, че търсиш точно нея. Разбира се, в очите на различните хора, един и същи човек, може да изразява различни качества, но в случая важното е, конкретно ти какво намираш у този човек и как прилагаш в собствения си живот действията, които той извършва.

Тук не става за дума за подражание в смисъл идолопоклоничество или копиране на поведение. Това е чисто и просто нагледен механизъм, чрез който много по-бързо и лесно всеки би могъл да види, че има много начини за постигане на една и съща цел и да избере за себе си онзи, който смята, че е най-работещ за самия него.

Целта е да се учим един от друг, иначе не би имало смисъл от това хората да общуват по между си. Ако вярвате, че хората около вас са случайни единици, с които ви се налага да взаимодействате, сте в жестока заблуда.

Лично за себе си мога да кажа, че това да наблюдам и да се уча от човек, който смятам, че притежава качествата, които са ми нужни, е успешно начинание и за отрицателно време ми помогна да усвоя част от уменията, които исках да имам. Научих се как да реагирам овладяно и премерено, т.е. стана ми ясно (нагледно), че е възможно да не разбиеш нечия глава в стената, а вместо това – да подходиш далеч по-разумно. Ефектът е аналогичен, просто ти си спестяваш лошата слава.

Със сигурност това е методология, която прехвърлям и в 2019 и ще продължа да се уча от хората, които ме карат да искам да приличам на тях.

Надявам се да съм ви била полезна.

Прегръдки,

Стеф

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s