5 стъпки: Качествата, които развих през 2018

Здравейте,

Днес искам да ви споделя как успях да развия у себе си няколко качества (личностни характеристики) през 2018, които знаех, че ще ми бъдат необходими за във всеки аспект от моя живот.

Това са все неща, които в даден момент съм преценила, че ще трябва да развия у себе си ако искам нещата да се получават по един по-добър начин за мен и все неща, които поради някаква причина са ми били неприятни, некомфорти или с други думи – са ме ужасявали.

back-view-beautiful-blonde-567952

1. Първото нещо, което аз направих и което съветвам и вие да направите, е когато планирате своята година, освен списъка с целите, които искате да постигнете, да направите и списък с качествата, които искате да развиете или това са нещата, които изграждат личността ви и ви помагат да се развивате, и да живеете по-добър живот.

2. Изберете си една или няколко ключови думи, по които да се водите. Ще ви дам пример със себе си. Аз избрах думите: търпение, социализация, приемане. И трите неща ми бяха доста трудни и винаги избягвах ситуации, в които трябва да развивам тези качества, защото ме напрягаха, плашеха… изобщо не ме караха да се чувствам добре и предпочитах да си ги спестявам.

achievement-adult-book-1043514

3. Оттук идва и третия ми съвет – започнете да се поставяте в такива ситуации. Ситуации, които ще ви карат да тренирате своята воля и издръжливост, защото преди да приемете и да започнете да развиивате тези характеристики, е необходимо да се случи именно това пречупване, т.е. да посмеете да се впуснете в това предизвителство, вместо да бягате с писъци от него. А Вселената е доста съобразителна и самата тя много бързо ще ви прати точно такива моменти, в които ще ви се наложи да тренирате активно. Предизвикваме всичко, за което мислим.

4. Пишете, схематизирайте и отсявайте. Какво имам предвид? Това, което правих аз в продължение на месеци, беше в един тефтер да разделя стрниците си на две колони. В едната записвах ДРАЗНИТЕЛ, в другата – ПОЛЗА, т.е. в първата колона пишех: какво днес ме изкара извън кожа, кое ме накара да реагирам емоционално, какво ме нарани; а във втората – защо това се случи, защо това ме нарани, защо ме обиди, защо ме накара да реагирам така и какво ми донесе, защо се случи, на какво се опитва да ме научи. Винаги има логика в нашите емоции и реакции. 

ДРАЗНИТЕЛ                                                                                   ПОЛЗА

какво днес ме изкара извън кожа                                         защо се случи това

кое ме накара да регирам емоционално                             защо това ме нарани/обиди

какво ме нарани                                                                          каква е ползата/ причината

 

Когат правите подобни упражнения, свиквате да намирате причината за вашите реакции, вместо да се фокусирате върху негативните усещания, която ви носят. Често в живота си ние реагираме еднакво зле при случването на различни събития и не си даваме сметка, че това е модел, който вселената е създала лично за нас, но не за да ни дразни и наранява, а за да ни покаже, че тук нещо не е наред, тук трябва да се работи, защото има потенциал за израстване на личността.

5. Накрая си запишете победите, защото повярвайте ще ги има стига да се придържали към правилото да се предизвиквате, вместо да бягате. Приемайте всяко нещо, което е в противовес с комфортната ви зона.

achievement-activity-adolescent-347135

!!! Тук отварям една голяма скоба – стремете се тези предизвикателства да са ваши лични такива, а не наложени от някой друг, защото често хората покрай нас ни казват “промени това”, “промени онова”, “бъде по-еди какъв си” – всички тези съвети – в кошчето. Ако смятате, че има резон в техните думи, да – можете да ги вземете предвид, но ако сте наясно, че това са нещата, които на този етап не са адекватни за вас и по-скоро изразяват чужди стремежи – ги пратете на едно много специално място.

При мен тази система проработи през изминалата 2018 година и смея да твърдя, че успях да се науча на приемане, поне в много по-голяма степен от преди. Все още има моменти, в които не мога да упражня контрол върху емоциите си, но отчитам сериозна разлика от преди.

Търпението, което никога, ама никога, не ми е било силна страна, също взе да се сприятелява с трезвата мисъл, че понякога трябва постоянство, за да се изгради нещо значимо. Прибързаните действия трябва да се овадяват за сметка на премислянето. Определено тук отчитам най-голяма промяна.

Всяко едно от тези постижения, мога да защитя с точни примери. Всичко това ще запиша в равносметката за 2018, преди да планирам 2019, за да мога да си спомням и за да имам черно на бяло доказателство за собствените си успехи и предизвикателства.

Надявам се това да помогне и на вас ако все още търсите някаква методология, по която да опитате промяна. Ще се радвам и на вашите съвети!

А сега е време да направим план и за новата 2019 година!

 

Прегръщам ви,

Стеф

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s