Светът е твърде шумен: 5.) 5 неща, които промениха живота ми

the_scars_nobody_sees_by_kelogsloops-db11bjq

1. Научи се сам да грижиш за себе си. „Грижа се за теб“ означава „Контролирам те“.

Понякога хората се чувстват добре, когато някой взима решенията вместо тях. Отговорността пада. Страхът от провал е занижен до степен нула.  Но дори това да ви кара да се чувствате спокойни, не трябва да забравяте, че „грижа се за теб“ всъщност означава „контролирам те“. Грижата, дори и в най-чистата си форма, е вид контрол. Сигурно поне веднъж в живота си сте чували така любимият израз от родителите си: „докато живееш под моя покрив, ще спазваш моите правила“. Грижата е преимуществото във всяка нейна форма. За да подчиниш един човек е достатъчно да му внушиш, че го пазиш. Докато родителят мисли, че подхожда с добри намерения спрямо детето си, той всъщност му внушава, че има нужда от пазител. От някой, който ще поема отговорността вместо него. Затова понякога просто трябва да застане на страна и да остави детето да наложи силата на личността си. Така то ще знае, че е достатъчно силно, за да поеме контрол върху живота си и не е необходимо да преотстъпва свободата си на друг. Защото този друг може да няма същите чисти намерения като родителя.

2. Свободата е отговорност, не даденост.

Колкото и автономна да е свободата, тя е и право, а правото се дава. За да имаш права, трябва да умееш да носиш отговорност. За да боравиш със свободата си е необходимо да си достигнал ниво на адаптивност и умение за правилното й прилагане. Реализирането на твоята свобода не трябва да нарушава реализирането на моята. Свободата не е абсолютна, защото тя носи в себе си отговорността за рамкирането й. Парадоксално е, но ако човек е не може да я сложи в рамка и да й даде насока, просто я изпуска. Доброволно се отказва от нея.

3. Играч ли си или играчка? Спри да влизаш в ролята на жертва.

Отказът от свободата ражда подчинението и властта. Властта е асиметрично взаимоотношение, т.е. балансът на силите е нарушен, което само по себе си е неестествено състояние и предполага срив. Тя действа по правилото на Мечо Пух „Колкото повече, толкова повече“. Налагането на власт предполага зараждане на специфично чувство за могъщество у господстващия. Той приема себе си като едноличен и единствен разпоредител на изборите и действията в живота на своя подчинен. За това е невъзможно властта да бъде спряна отвътре. Ако сте се поставили в състояние на жертва и си мислите, че можете да превъзпитате палача си – грешите. Вълкът от Червената шапчица подлежи ли на превъзпитание? Това е природа. Властта се отнема отвън, т.е. само вие или някой страничен от вас е в състояние да сложи край на порочния кръг. Никой съзнателно не би се поставил в ролята на жертва, нали? Тогава защо имаме толкова примери за хора, които го правят? Съвсем не казвам, че същите сами са си виновни за това, но по правило жертвата се държи по начин, по който прави доминацията върху нея възможна. Палачът й усеща, че ако я нападне, наистина ще й въздейства отрицателно. Затова спрете да се държите като жертва.

452acbe32a4c7fa03aa482e29a2becf8

4. Не се страхувайте от несигурността. Тя улеснява манипулацията.

Какво е манипулация? Ако сте пушачи (пък и да не сте) знаете, че на всяка кутия има надпис „Пушенето убива“. Убива да, но това означава ли, че ще умрете непременно от пушенето? На преклонна възраст Чърчил дава „рецепта за дълголетие“, която гласи в общи линии следното: „легни, когато не ти се седи; почивай; пий, когато ти се пие“. Всички знаем, че е бил и страстен пушач. Ако следваме тези „съвети“ значи ли, че ще доживеем до неговата възраст? Манипулацията е именно това. От една ситуация се взема само една от възможните последици и се представя като единствена и най- страшна. Така всяко предприето действие по отстраняването й, ще бъде приветствано без много уговорки, защото на теб ти втълпено вече чувството за несигурност, за надвиснала опасност от тази страшна последица.

5. Научете се да контролирате емоциите си.

Проекцията на съкровените желания в реалността е пагубна. Когато мисля за това всеки път се сещам за една реклама на паста за зъби. Те, разбира се, всички реклами си приличат. Но в тази конкретно си представете едно тъжно и самотно момче, което пътува в автобуса. Навън вали. Поредната спирка. Момчето поглежда през прозореца и вижда красавица, която обаче не го забелязва. Мислейки колко е жалка ситуацията той се усмихва. Бели и блестящи зъби. В този миг магията се случва. Момичето го вижда и се качва в автобуса при него. Е, цялата тази ситуация няма нищо общо нито въпросната паста за зъби, нито с коя да е друга, но докато гледате, вие не мислите за продукта. Подсъзнанието ви вижда картина и рисува емоция на база видяното. Доказано е, че човек вижда не с очите, а с мозъка си. Зениците са само проводника на информацията. Когато картинката започне да дълбае по емоциите се ражда нужда. Вие искате да изпитате емоцията от видяното. Да не сте тъжен или самотен. Искате красивото момиче да дойде при вас. Подсъзнателно. Затова е необходимо да се научите да разграничавате емоциите от своя вътрешен свят с тези, които можете да получите от външния, т.е. да ви бъдат втълпени. Не търсете копие на Дарси от „Гордост и предразсъдъци“ в реалния живот, защото там няма да го намерите. Неговото място е между страниците, не на автобусната спирка.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s