„Забранете тази книга“ – щом забраниш една, можеш да забраниш всяка една …

„Забранете тази книга“ от Алън Грац пристигна с кутията на BOPS за април и наистина ме развълнува. По принцип не съм сигурна, че щях да си я купя, затова и съм толкова щастлива, че тя сама си дойде при мен. Прочетох я за една нощ и я обикнах. Има нещо толкова красиво в героите, които също като нас обичат да четат и бранят правото на всеки да се докосва до качествена литература винаги и навсякъде.  Няма как да не ти стопли сърчицето.

zabranete-tazi-kniga

  • Автор: Алън Грац
  • Жанр: Детско-юношеска
  • Страници: 240
  • Година на издаване: 2018
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: СофтПрес

Всичко започва от едно празно място на рафта в училищната библиотека. Мястото, на което обикновено стои любимият роман на Ейми Ан. Книгата не е взета от друг ученик. Любимата книга на Ейми Ан е забранена. И не е само тя. В библиотеката се появяват списъци с „неподходящи за учениците” книги и броят на забранените заглавия продължава да расте.
Обикновено мълчалива и нерешителна, този път Ейми Ан решава да действа и основава тайна библиотека на забранените книги в своето шкафче.  Но дали тайната е добър начин да защитиш онова, което обичаш? Скоро Ейми Ан се изправя не само срещу загрижените възрастни, забранили книгите в библиотеката, а и срещу собствените си грешни избори и страхове. С подкрепата на приятелите си тя има един-единствен избор – да докаже, че всеки има силата да предизвика промяна, дори да е само хлапе. 

Ейми е едно прекрасно момиче, което въпреки своята стеснителност и липса на позиция, решава да се опълчи на системата и да докаже, че ако забраниш една книга, то можеш да забраниш всичките.

Единственият проблем е, че най-хубавите книги не са тези, в които на главния герой просто му се случват разни работи. Най-хубавите са тези, в които героят сам прави нещо. И това е причината да не мога да съм главен герой в книга.
Никога не предприемам нищо.
“ Освен този път.

Единственото желание на момичето винаги е било да потъне в някое спокойно кътче и да чете. Когато вкъщи това е невъзможно, защото двете й по-малки сестри не й позволяват уединение, то Ейми Ан отива в училищната библиотека и остава там с часове. Да бъдеш заобиколен сред книги носи своето очарование и създава уют, непознат на мнозина, но за всички онези, които равняват страниците и мастилото на дом, свят и приятели, то рафтовете са книжната версия на Нарния.

511TY9LOZLL„Библиотеката беше единственото място на света, което обичах. Единственото, което усещах като изцяло свое, дори ако имаше и други хора по същото време. Училищната библиотека беше мой дом.“

Когато Ейми Ан отива да се „сгуши“ в своето любимо кътче в библиотеката, тя открива, че любимата й книга липсва и то не просто липсва, т.е. някой друг я е взел, за да я прочете, а липсва, защото някой е решил, че тя е неподходяща за деца и трябва да бъде забранена. Така една по една книгите изчезват от библиотеката под предлог, че могат да развратят младото поколение, да го направят агресивно, сексуално освободено и други подобни измишльотини.

Нашата главна героиня не може да се примири с това и основата тайна библиотека в своето училищно шкафче. Какво обаче ще се случи, когато заговорът бъде изобличен и какво е нужно, за да се опълчиш срещу правилата и да отстоиш правото на всеки да чете?

Най-тъжното от всичко е,  че самият автор споделя , че книгите, за които героите му се борят, действително са подлагани на преразглеждане или забранявани в американските библиотеки през последните трийсет години, което само идва, за да покаже колко е страшно някой да реши, че неговия поглед и неговата истина са единствени и му позволяват да решава кое е подходящо да се чете и кое не.

„Мисля, че е важно библиотеките да са място, където може да намерите най- различни книги. Хубави, лоши, забавни, сериозни. Редно е всеки да има свободата да чете каквото си пожелае и когато си пожелае и да не се налага да обяснява на някого защо това четиво му харесва и го смята за важно.“

 

Advertisements

2 thoughts on “„Забранете тази книга“ – щом забраниш една, можеш да забраниш всяка една …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s